Haartransplantatie

Nazorg haartransplantatie: Alles wat je moet weten voor een succesvol herstel

Ontdek de essentiële nazorgstappen na een haartransplantatie. Lees over sporten, wondverzorging, haarwassen en meer voor een vlot herstel.

Algemeen

Nazorg na een haartransplantatie is een essentieel onderdeel van het herstelproces en het speelt een belangrijke rol bij het bereiken van de beste resultaten.

Een haartransplantatie is een ingreep waarbij gezonde haarzakjes worden verplaatst naar kale of dunner wordende gebieden op het hoofd. Na de ingreep is het belangrijk om de juiste nazorgmaatregelen te nemen om de genezing te bevorderen en het getransplanteerde haar gezond te houden.

Instructies kunnen per arts variëren, maar kunnen bijvoorbeeld het gebruik van medicinale shampoos, lotions of antibiotica omvatten. Het is belangrijk om deze instructies op te volgen om infecties te voorkomen en een gezonde groei van het getransplanteerde haar te bevorderen.

Direct na de haartransplantatie

In de eerste week is het belangrijk om rekening te houden met de nog kwetsbare plaats waar de transplantaten zijn ingezet. Het is normaal om enige zwelling te ervaren in het getransplanteerde gebied en soms ook rond de ogen. De zwelling kan enkele dagen aanhouden, maar zal geleidelijk afnemen.

Laat je hoofd bij thuiskomst achterover rusten op de leuning van een stoel of bank. Bij voorkeur met een reiskussen of opgerolde handdoek om uw nek. Gedurende de eerste twee dagen slaap je ook met het reiskussen of opgerolde handdoek. Je kunt gewoon op het achterhoofd liggen. Als dit toch gevoelig is, probeer dan een voor jou prettige houding aan te nemen. Je kunt de meegegeven absorberende onderlegger op het hoofdkussen of over jouw stoel of bank leggen. Het donorgebied kan namelijk een beetje bloeden bij beweging van het hoofd.

Bij thuiskomst is het belangrijk dat je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Dat betekent geen inspanning als bij een verbouwing of verhuizing, uitgaan of sporten. Mocht je met verband naar huis gaan, dien je dit voor het slapen gaan voorzichtig weg te halen.

Binnen enkele dagen na de haartransplantatie kunnen er korstjes ontstaan. Het is belangrijk om niet te krabben of te pulken aan de korstjes omdat dit de genezing kan verstoren en het risico op infecties kan vergroten.

Een normale reactie is dat het getransplanteerde gebied enige tijd rood kan blijven en je kunt last hebben van jeuk. Dit is een normale reactie van de huid en zal naarmate het genezingsproces vordert afnemen.

Het getransplanteerde haar kan tijdelijk uitvallen. Dit staat bekend als shock loss’. Het getransplanteerde haar zal geleidelijk weer beginnen met groeien na enkele maanden. De haargroei is een langzaam proces, waarbij het uiteindelijke resultaat pas na ongeveer 9 tot 12 maanden zichtbaar is.

Wondverzorging en huidgenezing

Om een succesvol herstel te bevorderen is het belangrijk om de wonden na een haartransplantatie goed te verzorgen. Je arts zal specifieke instructies geven over hoe je de wonden moet verzorgen. Het is belangrijk om deze instructies nauwkeurig op te volgen en eventueel voorgeschreven medicatie op de juiste manier in te nemen.

Probeer de getransplanteerde gebieden zo min mogelijk aan te raken en vermijd wrijving. Dit helpt om korstvorming en infecties te voorkomen. Het dragen van strakke hoofdbedekking wordt afgeraden omdat dit de wonden kan irriteren.

Vanaf dag 2 kun je starten met het schoonmaken van het transplantatiegebied. Hiervoor kun je de NaCL gebruiken die je hebt meegekregen. De NaCL kun je licht vernevelen over het gebied, zonder dit aan te raken. Verder is er geen speciale wondverzorging nodig. Gebruik zeker geen alcohol of olie!

Na een haartransplantatie is het normaal dat er korstjes ontstaan. Deze zullen na verloop van tijd donkerder worden. 7 tot 10 dagen na de ingreep zullen deze korstjes eraf vallen. Het is belangrijk om niet aan de korstjes te krabben. Krabben kan leiden tot beschadiging van de grafts en het zal het risico op infecties vergroten.

Wanneer de korstjes eraf vallen, kunnen er rode pukkeltjes ontstaan door losse haartjes die prikken. Deze zijn tijdelijk en zullen na verloop van tijd verdwijnen. Vermijd uitknijpen of irriteren om het genezingsproces niet te verstoren.

Maak je je zorgen over het genezingsproces, hevige jeuk, ontstekingen of andere ongewone symptomen, neem dan contact met ons op.

Tips voor het slapen na haartransplantatie

Probeer tijdens het slapen je hoofd iets verhoogd te houden. Slaap de eerste 3 dagen op jouw rug, gebruik extra kussens en/of een reiskussen onder jouw nek. Hou het hoofd zoveel mogelijk rechtop, met het hoofd een beetje naar achteren en vermijd bukken.

Wat moet je vermijden?

Vermijd direct zonlicht, hete douches, sauna’s, stoombaden en hete baden gedurende de eerste dagen na de transplantatie. Hitte en overmatig zweten kunnen infecties veroorzaken en een eventuele zwelling verergeren. Beperk de inname van zout voedsel. Zout voedsel kan namelijk bijdragen aan vochtophoping en zwelling. Kies voor gezonde, evenwichtige maaltijden met veel groenten en fruit. Voldoende hydratatie kan helpen om vochtophoping te verminderen en de algehele genezing te bevorderen.

Waar komt jeuk voor en hoe verzacht je het?

Jeuk komt met name regelmatig voor in het donorgebied. Gebruik de NaCL (met een L aan het einde;)spray, witte vaseline, Bepanthen of zinkzalf om dit te verzachten. Heeft u jeuk in het transplantatiegebied, gebruik deze producten (behalve NaCL) dan pas na vier weken.

Zwelling, pijn en jeukbestrijding

Na een haartransplantatie is het normaal om onderhuids zwelling (oedeem) te ervaren. Dit verdwijnt na 3 tot 7 dagen. Oedeem kan van het voorhoofd naar de oogleden zakken. Dit kan hinderlijk zijn, maar het doet geen pijn en kan geen kwaad.

Door iedere 2 tot 3 uur te koelen (met een coldpack) kan de zwelling verminderd worden. Wanneer dit pijnlijk is, dan koel je te veel. Koel per keer maximaal 15 minuten en zorg ervoor dat er geen directe druk op het transplantatiegebied wordt uitgeoefend.

Met gratis wasschema

Haar wassen en haarproducten

Gedurende vijf dagen na de behandeling mag je het transplantatiegebied niet wassen.

Vanaf dag zes mag het haar, inclusief transplantatiegebied weer voorzichtig (dagelijks) gewassen worden. Kies daarbij een milde, niet-irriterende shampoo die vrij is van agressieve chemicaliën en parfums. Wees niet bang om het transplantatiegebied goed te wassen, dit kan geen kwaad.

Het donorgebied kunt u vanaf dag 2 weer voorzichtig wassen met de milde shampoo die je van ons heeft meegekregen. Het is belangrijk om de huid goed droog te deppen, want een schone, droge wond geneest het snelst en mooist. Hard wrijven of het gebruik van een föhn op hoge temperaturen kan het getransplanteerde gebied beschadigen.

Gedurende vier weken mag het haar niet worden geverfd en wordt het gebruik van andere chemische middelen op uw hoofdhuid afgeraden. Haarproducten zoals gel, wax en hairspray mogen na vier weken weer voorzichtig gebruikt worden.

Ons advies is om vier weken na de behandeling (opnieuw) te starten met het gebruik van de Minoxidil 5%, één keer per dag, die je hebt meegekregen. Minoxidil is een bewezen effectief middel tegen haaruitval. Het bevordert de doorbloeding en heeft een positief effect op de getransplanteerde haren. Het kan het haar (gedeeltelijk) beschermen tegen overmatige uitval na de behandeling.

Download gratis ons wasschema

Sporten na haartransplantatie

Na een haartransplantatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hervatten van sportactiviteiten. Wij adviseren om niet te sporten in de eerste twee weken na de behandeling. Dit voorkomt druk op het hoofd en overmatig zweten. Na de eerste twee weken kun je geleidelijk weer lichte oefeningen starten, zoals wandelen of lichte cardio. Bouw de intensiteit en impact van de training langzaam op. Contactsporten zoals voetbal, rugby en zwemmen kunt u na vier weken weer hervatten.

Vermijd bij het sporten strakke petten, helmen of andere hoofddeksels die druk kunnen uitoefenen op het transplantatiegebied.

Zweet kan het transplantatiegebied irriteren en infecties bevorderen. Probeer overmatig zweten te vermijden door de trainingssessies korter te houden

Haartransplantatie pet dragen

Over het algemeen kun je vanaf de tiende dag een pet dragen. Als er nog steeds korstjes aanwezig zijn, raden we aan om nog geen pet te dragen. Zodra alle korstjes verdwenen zijn, kun je de pet dragen op de gebruikelijke manier. Daarnaast is het dan ook toegestaan om weer een helm te dragen.

 

Direct na een haartransplantatie is het niet aanbevolen om een pet te dragen, omdat het transplantatiegebied tijd nodig heeft om te genezen en te stabiliseren. Het dragen van een pet kan wrijving en druk veroorzaken. Mocht het echt niet anders kunnen, mag je in overleg met de arts een pet dragen. Zorg er dan wel voor dat de pet niet te strak zit en kies voor een schone of nieuwe pet die gemaakt is van zachte materialen die de hoofdhuid niet irriteren.

Haartransplantatie en roken

Roken kan een negatieve invloed hebben op het herstelproces na een haartransplantatie. Roken vernauwd de bloedvaten en verminderd de bloedcirculatie. Dit kan het genezingsproces vertragen. Daarnaast zorgt roken voor een verminderde toevoer van zuurstof. Zuurstof is essentieel voor het genezingsproces, omdat het bijdraagt aan het herstel en de groei van getransplanteerde haren. Ook infecties, wondgenezingsproblemen en littekenvorming zijn complicaties die kunnen ontstaan door roken. Deze complicaties kunnen het uiteindelijke resultaat beïnvloeden.

Het wordt daarom ook sterk aanbevolen om te stoppen met roken of op zijn minst te minderen na een haartransplantatie. Het beste is om te stoppen met roken voor de behandeling. Mocht u nog steeds roken, dan is het aan te raden om minstens twee weken voor en na de procedure niet te roken. Door te stoppen met roken vergroot je de kans op een succesvol resultaat van de haartransplantatie.

Korstjes verwijderen na haartransplantatie

Het belangrijkste is om geduldig te zijn. Korstjes zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Geef ze de tijd om op natuurlijke wijze los te komen en eraf te vallen. Meestal gebeurt dit zeven tot tien dagen na de ingreep.

Om korstjes zacht te maken en gemakkelijker te verwijderen, kun je je hoofdhuid voorzichtig weken met lauw water. Gebruik een spuitfles om zachtjes water op het getransplanteerde gebied te spuiten en de korstjes te hydrateren. Forceer het verwijderen van de korstjes niet als ze nog niet klaar zijn om af te vallen. Probeer niet hard te wrijven of te trekken, omdat dit het genezingsproces kan verstoren.

Als de korstjes niet vanzelf verdwijnen, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw arts. Indien nodig wordt er dan een afspraak ingepland om de situatie te beoordelen.

Haargroei en kapper

Wanneer je weer naar de kapper kunt gaan, hangt af van het herstelproces. Het is belangrijk dat het transplantatiegebied tijd heeft om te genezen en te stabiliseren voordat het aan externe invloeden wordt blootgesteld. Het is belangrijk te wachten tot de korstjes volledig zijn verdwenen. Meestal is dit na twee tot vier weken. Indien het nodig is kunt u uw haar dan voorzichtig laten knippen. Alle andere behandelingen zoals verven en krullen zijn weer toegestaan zodra de huid is genezen. Dit is meestal vanaf vier weken.

Na tien tot twaalf maanden kunnen we het resultaat goed gaan beoordelen. Na ongeveer vijf maanden zullen er nieuwe haren verschijnen. Daarbij zal er wat lengteverschil zijn, omdat de haren niet allemaal tegelijkertijd verschijnen.

Controle en opvolgafspraken

We plannen één week na de ingreep een belafspraak in. Na twaalf maanden plannen we de controleafspraak in, om het resultaat van de behandeling te beoordelen.

Tijdens controleafspraken evalueren we de voortgang van het herstel. We controleren of de getransplanteerde grafts goed zijn gegroeid en of er geen complicaties zijn opgetreden. Hiermee kunnen we problemen vroegtijdig identificeren en eventueel passende maatregelen nemen.

Het is mogelijk dat we specifieke instructies geven voor het verdere herstel en nazorg. Mogelijk doen we nog extra aanbevelingen met betrekking tot het wassen van je haar, het aanbrengen van medicatie of het vermijden van bepaalde activiteiten. Het is belangrijk deze instructies nauwgezet op te volgen. Ze worden namelijk aangepast op uw individuele behoeften en het stadium van uw herstel.

Communiceer zo open mogelijk over uw wensen en medische status tijdens de contactmomenten met onze arts, om te zorgen dat de best mogelijke resultaten worden behaald en eventuele problemen tijdig worden aangepakt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer over haartransplantatie

Haartransplantatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *